Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος αναφέρεται ως επιδερμίδα. Αμέσως κάτω από αυτό βρίσκεται το χόριο, το οποίο είναι γεμάτο με τριχοθυλάκια, ιδρωτοποιούς αδένες, αιμοφόρα αγγεία, νευρικούς υποδοχείς και συνδετικό ιστό. Το επόμενο στρώμα ιστού είναι το πρώτο από τα δύο στρώματα υποδόριου λίπους. Η επικρατούσα βασισμένη σε στοιχεία αντίληψη είναι ότι η κυτταρίτιδα προέρχεται από αυτή την πρώτη περιοχή του υποδόριου λίπους.
Σύμφωνα με αυτή την επιστημονική εξήγηση, η κυτταρίτιδα προκαλείται από μικρές προεξοχές λίπους στο χόριο. Αυτή η δομική αλλαγή του υποδόριου λίπους που προεξέχει στο χόριο δίνει στο δέρμα την ανώμαλη εμφάνιση που αναφέρεται ως κυτταρίτιδα.
Κλίμακα ταξινόμησης της κυτταρίτιδας
Απουσία κυτταρίτιδας: Λείο δέρμα χωρίς ορατά βαθουλώματα
Πρώτο στάδιο: Ελάχιστα μικρά, ρηχά, αραιά λακκάκια
Δεύτερο στάδιο: Μέτριος αριθμός βαθουλωμάτων (μερικά μεγάλα)
Τρίτο στάδιο: Μεγάλος αριθμός ορατών βαθουλωμάτων (πολλά μεγάλα)
Τέταρτο στάδιο: Διάχυτη «τυρί cottage» όψη δέρματος χωρίς να μεσολαβεί λεία επιδερμίδα
Διαφορές φύλου
Η διαφορά στις ορμόνες μεταξύ των δύο φύλων εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης της κυτταρίτιδας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχει αποδειχθεί ότι οι άντρες που γεννιούνται με έλλειψη ανδρικών ορμονών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας.
Τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η όψη της κυτταρίτιδας;
- Αλάτι. Το αλάτι πρέπει να μειωθεί.
- Νερό. Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
- Διατροφή. Συνίσταται διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, σύνθετων υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
- Αποφυγή κατανάλωσης απλών σακχάρων, καθώς και κορεσμένων και trans λιπαρών (fast food, μπισκότα εμπορίου κλπ).
- Περιορισμός της καφεΐνης,των ανθρακούχων ποτών και του αλκοόλ.
- Κάπνισμα. Το κάπνισμα διακόπτεται για τη βελτίωση της δερματικής κυκλοφορίας του αίματος.
- Άσκηση (καρδιαγγειακή προπόνηση και προπόνηση αντίστασης).Το υποδόριο λίπος τοποθετείται στην κορυφή του μυός. Επομένως, εάν οι μύες στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς είναι αδύναμοι και χαλαροί, αυτό θα συμβάλει στην «ανώμαλη» όψη της επιφάνειας του δέρματος. Επομένως, η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει και περιορίζει την όψη της κυτταρίτιδας.
“Έχει αποδειχθεί ότι η ορατή κυτταρίτιδα μειώνεται στις γυναίκες που χάνουν βάρος σταδιακά (σε απότομη απώλεια βάρους ίσως επιδεινωθεί η κυτταρίτιδα)”
Συχνές ερωτήσεις
1.Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική;
Ναί. Υπάρχει σαφής γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Αυτή η εγγενής τάση θα επηρεάσει την κατανομή και την εναπόθεση λίπους.
2.Γιατί η κυτταρίτιδα είναι πιο διαδεδομένη στους μηρούς και τους γλουτούς των γυναικών;
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι γυναίκες έχουν γενικά υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τους άνδρες.Οι μηροί και οι γλουτοί των γυναικών τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο σωματικό λίπος.
3.Γιατί η κυτταρίτιδα φαίνεται να χειροτερεύει με την ηλικία;
Πρώτον, το χόριο φτάνει στο μέγιστο πάχος του στην ηλικία των 30 ετών. Στη συνέχεια μειώνεται σταθερά σε πάχος και δομική ακεραιότητα. Δεύτερον, ο συνδετικός ιστός στο χόριο αρχίζει να χαλαρώνει καθώς γερνούν το κολλαγόνο και οι ελαστικές ίνες. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερα λιπώδη κύτταρα να προεξέχουν στην περιοχή του χορίου, τονίζοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, μια αυξημένη εναπόθεση υποδόριου σωματικού λίπους, λόγω υπερφαγίας και αδράνειας, μπορεί να συμβάλει.
Προσοχή
Δεν πρέπει να επενδύουμε τις ελπίδες και τα χρήματά μας σε λιποαναρρόφηση, υποτομή, ενέσιμα, τεχνικές μασαζ, τοπικές αλοιφές και βότανα για τη διαχείριση της κυτταρίτιδας, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της κυτταρίτιδας.
Τί γίνεται με το μασάζ;
Χρησιμοποιούνται τεχνικές μασάζ για την ενίσχυση της απομάκρυνσης του συσσωρευμένου υγρού στην περιοχή του χορίου. Αυτές οι τεχνικές δεν αφαιρούν την κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί να έχουν προσωρινή επίδραση στη μείωση της εμφάνισης των λακκών. Ωστόσο, το μασάζ φαίνεται να προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμες μικρές δερματικές αλλαγές, που πιθανώς σχετίζονται περισσότερο με την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών.
Βιβλιογραφία
Sadick N. (2018). Treatment for cellulite. International journal of women’s dermatology, 5(1), 68–72.
MacGregor J.L., LaTowsky B., Arndt K.A., Dover J.S. (2012) Cellulite. In: Alam M. (eds) Evidence-Based Procedural Dermatology. Springer, New York, NY.
Kravitz, L., & Achenbach, N. J. (2010). Cellulite: a review of its anatomy, physiology and treatment. IDEA Fitness Journal, 7(4), 36-43.