Είμαι έγκυος, ποιές τροφές πρέπει να αποφύγω;
ΝΟΥΜΕΡΟ 1:
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος μειωμένης ανοσίας και ως εκ τούτου μια έγκυος γυναίκα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τροφικές ασθένειες από παθογόνους παράγοντες όπως λιστέρια , σαλμονέλα, Toxoplasma gongii και campylobacter.
Τροφές προς αποφυγή
- Μη παστεριωμένο γάλα
- Μαλακά τυριά όπως camembert, brie, ricotta,
- Τυρί blue-vein, τυρί από μη παστεριωμένο γάλα
- Μη επαρκώς μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά
- Ωμά ψάρια και θαλασσινά
- Προετοιμασμένες/προσυσκευασμένες σαλάτες
- Κρέατα κρύα όπως σαλάμι, προσούτο
- Ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά
- Μαγιονέζα και μους (φτιαγμένα με ωμά αυγά)
- Άπλυτα φρούτα και λάχανα
ΝΟΥΜΕΡΟ 2:Αλκοόλ
Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, καθώς το αλκοόλ μπορεί εύκολα να διασχίσει τον πλακούντα.
Συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ: Πρόωρος τοκετός,περιορισμένη ανάπτυξη, ανωμαλίες του προσώπου και διαταραχές μάθησης και συμπεριφοράς του εμβρύου
ΝΟΥΜΕΡΟ 3:Καφεΐνη
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.
ΝΟΥΜΕΡΟ 4: Ψάρια και οστρακοειδή
1.Τα οστρακοειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.
2.Ορισμένα ψάρια μπορούν να είναι πηγή ορισμένων περιβαλλοντικών ρύπων, όπως ο υδράργυρος, οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).
Τα ψάρια που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα περιέχουν και τα υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ρύπων. Συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται.
Ψάρια προς αποφυγή
- Καρχαρίας
- Ξιφίας
- Ερυθρός τόνος
- Σκυλόψαρο
- Σκουμπρί
- Σολομός (αντικρουόμενα αποτελέσματα)
ΝΟΥΜΕΡΟ 5: Βιταμίνη Α
Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να έχει τερατογόνες επιδράσεις στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
Σύσταση: Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα που περιέχουν περισσότερα από 700 μg βιταμίνης Α.
Τρόφιμα προς αποφυγή
- Συκώτι
- Προϊόντα από το συκώτι, όπως πατέ
- Ιχθυέλαια
Βιβλιογραφία
Jamie V. de Seymour, Kathryn L. Beck, Cathryn A.(2019). Nutrition in pregnancy,Obstetrics, Gynaecology & Reproductive Medicine,29 (8),219-224,
Koletzko, B., Godfrey, K. M., Poston, L., Szajewska, H., Van Goudoever, J. B., De Waard, M., … & Zalewski, B. M. (2019). Nutrition during pregnancy, lactation and early childhood and its implications for maternal and long-term child health: The early nutrition project recommendations. Annals of Nutrition and Metabolism, 74(2), 93-106.
Williamson, C. S. (2006). Nutrition in pregnancy. Nutrition bulletin, 31(1), 28-59