Είμαι έγκυος, ποιές τροφές πρέπει να αποφύγω;

ΝΟΥΜΕΡΟ 1:
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος μειωμένης ανοσίας και ως εκ τούτου μια έγκυος γυναίκα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τροφικές ασθένειες από παθογόνους παράγοντες όπως λιστέρια , σαλμονέλα, Toxoplasma gongii και campylobacter.

Τροφές προς αποφυγή

  • Μη παστεριωμένο γάλα
  • Μαλακά τυριά όπως camembert, brie, ricotta,
  • Τυρί blue-vein, τυρί από μη παστεριωμένο γάλα
  • Μη επαρκώς μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά
  • Ωμά  ψάρια και θαλασσινά
  • Προετοιμασμένες/προσυσκευασμένες σαλάτες
  • Κρέατα κρύα όπως σαλάμι, προσούτο
  • Ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά
  • Μαγιονέζα και μους (φτιαγμένα με ωμά αυγά) 
  • Άπλυτα φρούτα και λάχανα

ΝΟΥΜΕΡΟ 2:Αλκοόλ

Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, καθώς το αλκοόλ μπορεί εύκολα να διασχίσει τον πλακούντα.
Συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ: Πρόωρος τοκετός,περιορισμένη ανάπτυξη, ανωμαλίες του προσώπου και διαταραχές μάθησης και συμπεριφοράς του εμβρύου

ΝΟΥΜΕΡΟ 3:Καφεΐνη

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.

ΝΟΥΜΕΡΟ 4: Ψάρια και οστρακοειδή

1.Τα οστρακοειδή  είναι πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.

2.Ορισμένα ψάρια μπορούν να είναι πηγή ορισμένων περιβαλλοντικών ρύπων, όπως ο υδράργυρος, οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB). 
Τα ψάρια που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα περιέχουν και τα υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ρύπων. Συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται.

Ψάρια προς αποφυγή

  • Καρχαρίας
  • Ξιφίας
  • Ερυθρός τόνος
  • Σκυλόψαρο
  • Σκουμπρί
  • Σολομός (αντικρουόμενα αποτελέσματα)

ΝΟΥΜΕΡΟ 5: Βιταμίνη Α

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να έχει τερατογόνες επιδράσεις στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Σύσταση: Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα που περιέχουν περισσότερα από 700 μg βιταμίνης Α.

Τρόφιμα προς αποφυγή

  • Συκώτι
  • Προϊόντα από το συκώτι, όπως πατέ
  • Ιχθυέλαια

Βιβλιογραφία

Jamie V. de Seymour, Kathryn L. Beck, Cathryn A.(2019). Nutrition in pregnancy,Obstetrics, Gynaecology & Reproductive Medicine,29 (8),219-224,

Koletzko, B., Godfrey, K. M., Poston, L., Szajewska, H., Van Goudoever, J. B., De Waard, M., … & Zalewski, B. M. (2019). Nutrition during pregnancy, lactation and early childhood and its implications for maternal and long-term child health: The early nutrition project recommendations. Annals of Nutrition and Metabolism, 74(2), 93-106.

Williamson, C. S. (2006). Nutrition in pregnancy. Nutrition bulletin, 31(1), 28-59

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*