Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι επισκέψεις σε γνωστούς και συγγενείς ολοένα και αυξάνονται. Γλυκά, κεράσματα και κάθε λογής έδεσμα παρουσιάζεται μπροστά σου. Τι πρέπει να κάνεις;
Αρχικά, αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν πρέπει να απογοητευτείς. Στόχευσε στο να διατηρήσεις το παρόν σου βάρος και όχι στο να χάσεις και άλλο. Με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι θα απολαύσεις τις γιορτές σου με λίγο φαγάκι παραπάνω, δε θα κατεβάσεις μούτρα την ώρα του ζυγίσματος.
Αν πάλι δεν κάνεις διατροφή αλλά φοβάσαι για τις γιορτινές αταξίες, σου έχω πάλι τη λύση.
Φυσικά και δεν θα κάτσεις στη γωνιά σου σαν τον τιμωρημένο, χωρίς να φας ούτε ένα μελομακάρονο αλλά δεν είναι απαραίτητο ή και δικαιολογημένο λόγω των εορτών να καταναλώνεις κάθε μέρα από 2-3 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.
Όπως έχουμε ξανά πει, το μέτρο είναι η επιτυχία των πάντων.
Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις για να μη βάλεις κιλά στις γιορτές.
10+1 τρόποι
1. Κουραμπιές vs Μελομακάρονο
Τα 30g μελομακάρονου αποδίδουν περίπου 110 θερμίδες,15g υδατάνθρακες,1,5g πρωτεΐνη, 5,2g λίπος.
Τα 30g κουραμπιέ αποδίδουν 160 θερμίδες, 15,3g υδατάνθρακες, 1,9g πρωτεΐνη, 10g λίπος.
Αν δούμε τη θρεπτική αξία των δύο λιχουδιών, παρατηρούμε ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, φαίνεται πως οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπη. Η έξτρα θερμιδική επιβάρυνση που έχουμε από τους κουραμπιέδες οφείλεται στο βούτυρο που χρησιμοποιείται.
Στο ζύγι κερδίζει το μελομακάρονο, ωστόσο, αν αγαπάς τους κουραμπιέδες επίλεξέ τους, αρκεί να προσέξεις τις ποσότητες.
2. Παραλλαγή θερμιδικών συνταγών
Πέρα από την κλασική συνταγή για κουραμπιέδες και μελομακάρονα μπορείς να αναζητήσεις κάποια λιγότερο θερμιδική συνταγή χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι. Το internet έχει ποικίλες πηγές με τέτοιου είδους συνταγές, οπότε μια αναζήτηση στο google θα σε βοηθήσει.
3. Στόχευσε στο να καταναλώνεις ένα γλυκό ανά 2 μέρες και όχι καθημερινά.
Έτσι διευκολύνεις τον εαυτό σου να κρατήσει μια θερμιδική ισορροπία μεταξύ των ημερών χωρίς υπερβολές.
4. Μην προσθέτεις, αλλά αντικατέστησε τα μέχρι πρότινος γλυκά που κατανάλωνες εντός της εβδομάδας με τα γλυκά των Χριστουγέννων.
5. Απόφυγε να καταναλώνεις γλυκά πριν πας σε μια επίσκεψη.
Κράτα τη διάθεση σου για γλυκό για τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς που ασυζητητί θα σου προσφέρουν κάποιο γιορτινό κέρασμα. Έτσι, και δε θα βρεθείς στην άβολη θέση να αρνηθείς το κέρασμα, αλλά και ούτε θα νιώσεις τύψεις που τελικά υπέκυψες και απόλαυσες το 3ο γλυκό της ημέρας.
6. Μη μπαίνεις στο κλίμα των γιορτινών τραπεζιών και λιχουδιών από 1 Δεκεμβρίου.
Ναι, έρχονται Χριστούγεννα! Ναι, θα φάμε και θα πιούμε και λίγο παραπάνω! Ωστόσο, ας μην αρχίσουμε να το γιορτάζουμε 1 μήνα πριν. Ξεκίνα να τρως μελομακάρονα και κουραμπιέδες από 25 Δεκεμβρίου και έπειτα.
7. Δείπνο, επισκέψεις, δείπνο
Και έρχεται η στιγμή ενός δείπνου, η στιγμή που βρίσκεσαι μπροστά σε κάθε λογής καλούδια. Και τώρα;
Συγκέντρωσε στο πιάτο σου το φαγητό που θα καταναλώσεις και μην τσιμπολογάς. Ξεκίνα να το εμπλουτίζεις πρώτα με λαχανικά, έπειτα με μια μορφή πρωτεΐνης (πχ κρέας), αφαιρώντας τυχόν ορατό λίπος, και στη συνέχεια πρόσθεσε κάποιο συνοδευτικό. Επίλεξε ρύζι, πατατοσαλάτα ή πατάτες φούρνου και όχι τηγανιτές. Όσον αφορά την κατανάλωση τυροκομικών, απαιτείται μέτρο. Οι Έλληνες έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε. Συνεπώς, προτείνω να αποφύγεις τη λαιμαργία και να προσθέσεις στο πιάτο σου 1 μόνο κομμάτι τυρί από όλα τα είδη.
-ΨΩΜΙ; Ψωμί δε θα φάω;
-Σου προτείνω να το ξεχάσεις εκείνη τη μέρα. Μπορείς να το αποχωριστείς εφόσον έχεις ένα πλούσιο τραπέζι, με τόσες πολλές και τόσες άλλες τροφικές επιλογές.
Είναι περιττό και θερμιδικό.
8. Δώσε προσοχή στο αλκοόλ
Μαζί με τα γλυκά και το έξτρα φαγητό, ακολουθεί αναποφεύκτα και το αλκοόλ. Εύκολα πίνεται και κανείς δε το λογαριάζει. Το αλκοόλ δεν είναι απαλλαγμένο από θερμίδες. Ίσα ίσα, μια ξέφρενη νύχτα με αλκοόλ θα μπορούσε να ισοδυναμεί θερμιδικά με ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα. Για το λόγο αυτό, πρόσεξε τις καταχρήσεις σου.
9. Μην πηγαίνεις πεινασμένος σε μια επίσκεψη.
Θα ήταν καλό να αποφεύγεις να πηγαίνεις στις προγραμματισμένες συναντήσεις σου έχοντας έντονο το αίσθημα της πείνας, διότι αυτό που θα πετύχεις είναι να καταναλώσεις οτιδήποτε σου προσφερθεί και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα, καταλήγοντας να φιλοξενείς στο στομάχι σου μια θερμιδική βόμβα.
Γι ΄αυτό τήρησε τα βασικά γεύματα της ημέρας, χωρίς να στερηθείς κάποιο από αυτά και αντικατάστησέ τα με ελαφριές επιλογές( πχ φασολάκια, αρακά) έτσι ώστε να αφήσεις “χώρο” για το μετά.
10. Μείνε δραστήριος
Θα είναι βόλτα στα μαγαζιά για τα τελευταία δώρα; θα είναι βόλτα με την παρέα ή χορός σε μια επίσκεψη; Ό,τι και αν είναι κάν’ το χωρίς να το σκέφτεσαι! Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την άσκηση με οποιαδήποτε μορφή και αν είναι αυτή.
“Μην ξεχάσεις τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο”
11. Μελέτησε το μενού των εορτών από πριν
Κάτι που βασανίζει κάθε σπίτι είναι το menu της ημέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν χρειάζονται υπερβολές.
-Αν σκέφτεσαι να κάνεις γεμιστή γαλοπούλα δώσε προσοχή στη γέμιση. Απόφυγε υπερθερμιδικές επιλογές και επίλεξε σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρι και ρύζι.
-Επίλεξε απλές σαλάτες, χωρίς πολλές λιπαρές σάλτσες και αλλαντικά.
-Αν αναρωτιέσαι για το τί θα περιλαμβάνει το προσφερόμενο γλυκό μετά το γεύμα, σκέψου κάτι απλό και μονάχα ένα είδος. Τόσο εσύ, όσο και οι καλεσμένοι σου είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψετε δοκιμάζοντας από όλα τα είδη γλυκού που προσφέρονται στο πιάτο, εάν υπάρχει ποικιλία, σε σχέση με το αν υπάρχει μονάχα μία επιλογή. Εντούτοις, ένα μόνο γλυκό αρκεί.